Cameron Highlands – Satu Memori

Mengikut sistem penggiliran yang telah dipersetujui oleh aku dan wife, hehe…(siap ade sistem tuu..) cuti hari raya Haji di kampungnya iaitu di Perak. Akak ipar ade bagitau nak jalan-jalan ke Cameron Highlands masa cuti raya ni, tapi masa tu pun aku cakap 50-50 sebab tengah banyak keje, ade kemungkinan macam tak balik, raya kat sini jelah maknenye tu dan sekaligus macam tak merasalah panjat Cameron tu… tapi alhamdulillah, Allah permudahkan..sampai juga kitorang ke kampungnya..bertolak dari Skudai jam 10.00 pagi..sampai kampung lebih kurang 10.00 malam…fuh..12 jam memandu

Esoknya, pagi2 dalam jam 9.00 pagi kitorang pun bertolak ke Cameron Highlands, 2 buah kereta diisi dengan lebih kurang 13 orang. Kereta wife aku yang comei disumbat 5 orang termasuk aku dan wife aku.. time nilah nak test performance keta..hehe..Perjalanan mengambil masa lebih kurang 2 jam setengah dari Lekir, Sitiawan, Perak untuk sampai ke puncak Cameron Highlands. Itu pun setelah dicampur berhenti2 isi minyak, pegi toilet, beli makanan, jalan jem. Kitorang ikut jalan Simpang Pulai, Perak..perjalanan ok, cuma banyak kenderaan sebab cuti hari raya kan..secara keseluruhan ok, jalannya lebar, kadang2 dua lorong, kadang2 jadi satu lorong, tak nampak gaung sangat..so kepada sapa2 yang jenis darah gemuruh takut tinggi, boleh lah lalu jalan nih..  orang kate, kalau ikut Tapah, lagi extream, gaung betul2 sebelah kite…huhu…

Sepanjang perjalanan nak ke Cameron tu, ade banyak sangat bunga orkid yang tumbuh liar kat tepi2 jalan, cantik.. ade juga kuar mata air dari bukit.. kadang2 nampak ade orang pegi tadah air tu.. bagus kot amik air dari bukit ni ek..selain tu, ade banyak gerai orang asli yang jual madu lebah, petai dan banyak lagilah. Gerai diorang ni simple je, di perbuat dari kayu beratapkan nipah..aku rase dalam masa 1 hari je diorang boleh dirikan gerai ni.

Oklah, tanpa membuang masa, jom kite tengok gambar2 sepanjang kitorang berada di Cameron Highlands🙂

One thought on “Cameron Highlands – Satu Memori

  1. Hi Rahman, Jalan-jalan kat sini. -fashya-
    feel free to visit my blog too.. ayhsaf-nur.blogspot.com. Tapi blog tu dah lama jugak bersawang.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s