Tanggungjawab Suami dan Isteri

Tazkirah kalbu..
Untuk mengingatkan aku sebagai suami dan juga isteriku..
Lantaran kealpaan kehidupan duniawi..

suami

isteri

 

Sumber : http://contengmfr.blogspot.com

Advertisements

Kalendar Astronomi 2013

Baru-baru ni, aku ade terbaca artikel di kosmo online mengenai dunia astronomi, seronok juga membacanya, maklumlah aku ni banyak sangat tak tau tentang dunia luar, sesekali baca seperti dapat merungkai persoalan kejadian Allah s.w.t yang kita tidak dapat bayangkan. Memang betul, ilmu ini perlu di dalami untuk mendapatkan jawapan tentang kejadian-kejadian alam di sekeliling kita. Artikel yang aku baca tu akhirnya membawa aku ke laman web ini – falakonline.net

Begitu banyak info tentang ilmu astronomi yang boleh didapati di sini. Penulisnya memang tidak kedekut ilmu, ada saja info yang di tulisnya. Saya bukan nak promosikan website ni, malah saya tidak kenal pun penulisnya, cuma sekadar nak kongsi ilmu. Oleh itu kepada anda yang berminat dengan ilmu astronomi, bolehlah ke laman web ini. Di sini saya sertakan almanak astronomi untuk tahun 2013 yang mungkin akan terjadi dengan izin Allah s.w.t untuk rujukan anda.

Almanak astronomi 2013

Almanak astronomi 2013

Sumber: falakonline.net

Berkelah di Batu Layar, Johor

Di Johor ni, boleh dikatekan ade banyak juga pantai yang menarik untuk bermandi-manda dan berkelah. Antaranya yang terkenal seperti Desaru, Air Papan, Batu Layar, Tg. Balau, Tg. Leman, Teluk Ramunia dan banyak lagi. Jadi macam rugi pulak kalau rakyat Johor sendiri takde jiwa nak merasa kedaimaian dan keindahan pantai yang ada kat Johor ni kan? Haa..tu mukadimah je, hehe.. Aku sebagai rakyat Johor telah menyahut seruan ini dengan berkelah di pantai Batu Layar.

Peristiwa ni berlaku pada tahun pertengahan tahun 2012. Ofismate wife aku plan nak berkelah kat Batu Layar. Aku pun tak pernah sampai gak tempat ni, apelagi mulalah buat research sikit pasal tempat ni, tapi tak banyak info yang dapat, mungkin tak ramai orang yang post pasal tempat ni kot. Tapi takpe, itu menjadikan kami lebih semangat untuk tahu dgn lebih lanjut.

Sedikit info tentang pantai Batu Layar. Kalau tengok pada google maps, geografi pantai ni terletak di sebelah timur Johor, ia bersambung dengan pantai Desaru, Batu Layar, Tg.Balau dan Teluk Ramunia dengan menghadap Laut China Selatan. Pantainya yang bersambung antara satu sama lain membuatkan ianya lebih unik. Diberi nama Batu Layar kerana terdapat batu yang menyerupai layar kapal di tepi pantai. Jika nak ke sini, boleh ikut highway Senai-Desaru, tol lebih kurang RM12.00, jarak perjalanan kira-kira 45 minit. Signboard ade banyak, insyaAllah tak sesat.

Ofismate wife aku ajak bermalam di sana dengan menyewa chalet. Harga chalet murah, kebanyakannya dibawah RM100 per night. Tapi sayangnye kami ade hal pulak pada hari tu, jadi tak bolehlah bermalam, kami datang pada esoknye sahaja. Mereka sibuk kutip lokan kat paya bakau mane entah, banyak jugak yang dapat, hebat gak, hehe.. Aku dan wife bertolak dari rumah jam 7.30 pagi dan sampai lebih kurang 8.30 pagi. Sesampai je kami disana, aku tengok pantainya cantik, bersih, pantainya panjang pulak tu. Ofismate wife aku dah sedia menunggu, tapi diorang baru nak bbq hasil tangkapan lokan semalam, cewah macam anak nelayan pulak kan? Diorang sewa satu pondok khas, lengkap dengan tempat duduk dan tempat bbq, harga RM10 je, oklah kan? Pagi tu, kitorang sarapan dulu dengan sandwich yang kitorang bawa, buah-buah dan lokan. Aku dah tak sabar sebenarnye nak mandi, lambat-lambat nanti dah panas, nanti ade yang hitam lak, hehe..bila dah isi perut sikit, apelagi..mandi laut laaa..best giler sebab pantainya landai, berpasir dan tak dalam, walaupun dah 20meter ke tengah laut, air masih di paras pinggang, tapi korang hati-hati jelah mandi tu, sekarang ni aku tak tau dah dalam ke tak, pantai kan sentiasa terhakis. Memang sonok gilerlah dapat mandi laut, aku rase macam tak nak naik lagi, sampailah wife aku panggil, tu pun sebab dah nak pukul 12 tengahari, hehe.. Ombak kat situ tak kuat sangat, sesuai lah untuk bawa budak-budak. Ok jom tengok gambar-gambar pulak:

Keaimpulannya, memang best berkelah dan bermandi-manda kat sini. Kalau nak datang, datang pagi2, boleh tengok matahari naik, cantik..ok selamat cuti2 Malaysia!

Mandi manda di Sg.Bantang, Bekok

Cerita ni dah lama berlaku sebenarnya..tahun lepas kami merancang nak ke air terjun di gunung ledang, tapi disebabkan pada waktu itu, sedang musim hujan dan demi keselamatan, kami pun ubah plan untuk ke Sungai Bekok. Kat mana sg.bekok ni ek? Aku first time dengar walaupun dah lama dok kat johor ni. Ok kalau nak tau, korang google la sendiri ye sebab aku pun tak tau kedudukannya yang sebenar, hehe..Tapi secara kasarnya, sg.bantang ni terletak di antara ayer hitam dan batu pahat. Selepas ni aku akan gunakan nama sg.bekok sebab lebih sedap disebut, hehe..

Aku pergi dengan wife dan ofismate wife aku, semangat betul diorang ni, maklumlah semua bujang-bujang lagi, excited terlebih..hehe, yang dah kawen cuma aku je. Kami pergi dengan tiga kereta, mula-mula tu konvoi, tapi seperti yang aku katekan tadi, yang bujang-bujang ni excited terlebih, so diorang dah dok pecut meninggalkan kami, tapi takpelah, nanti jumpa jugak kan?

Perjalanan dari skudai ke sg.bekok mengambil masa lebih kurang dua jam. Jalan nya ok, tak susah, dari simpang empat ayer hitam tu, ikut jalan biasa menghala ke yong peng, nanti korang akan jumpa signboard ke kanan untuk ke sg.bekok. Pemandangan memang cantik, nyaman je..suasana kampung..

Dipendekkan cerita, kami pun sampailah di sg.bekok. Di hulu sungai memang ramai sangat orang dengan keluarga bawa anak-anak bermandi manda sambil berkelah. Memang best kawasan ni, air sungai yang sejuk, kawasan cetek, memang sesuailah untuk bawa anak-anak. Tapi kami ni yang konon-konon dah dewasa nak cuba panjat tinggi lagi, hajatnya nak mandi kat air terjun, tapi panjat punye panjat, tak sampai-sampai ke puncak, badan dah penat, hati dah tak sabar nak terjun ke dalam sungai yang sejuk tu. Jadi kami pun ambil keputusan untuk berhenti memanjat dan buat semua persiapan untuk mandi. Aku pun dirikan khemah igloo yang baru je beli sempena nak ke sini, manalah tau kot2 ade sape-sape nak tukar baju atau lepak-lepak ke..jadi tanpa membuang masa, jo, tengok gambar-gambar kami di sg.bekok:

Jadi itulah kisah kami di sg.bekok, memang best..tak boleh lupa kesejukan air sungainye..lama jugalah kitorang lepak berendam..dah keluar sungai, masuk balik sungai..macam tulah sampai kecut kulit-kulit ni..kepada anda semua memang tak rugi datang ke sini, bawalah anak-anak, kawan-kawan..memang best!

Tenangnya Hati Apabila Hutang Langsai

image

Sekarang ni hatiku rasa sangat lapang, kerana telah melangsaikan hutang yang membelenggu diriku selama setahun. Sebenarnya hutang tu adalah pinjaman peribadi yang aku buat untuk bina tembok rumah aku ni. Rumah aku adalah rumah corner lot, rumah murah takde pagar..bila dah berkeluarga ni, kenelah fikirkan keselamatan. Lagipun lambat laun nak kene buat jugak kan? so sebelum harga barang binaan jadi lebih mahal, lebih baik buat sekarang kan?

Pernah dulu kawan wife aku kate rumah aku macam rumah mat saleh, sebab takde tembok, fuhh..menghiris kalbu betul. Lalu aku pun berbincang dengan isteri aku tentang projek mega yang bakal di buat ni. Setelah mencapai kata sepakat, aku pinjam daripada bank rakyat ditambah dengan bantuan daripada kewangan simpanan isteri aku yang tersayang. Proses pinjaman berjalan dengan lancar, selepas lebih kurang dua minggu, permohonan pun diluluskan. Tetapi sebelum tu, kami dah survey untuk cari kontraktor yang sudi membina tembok rumah kami ni pada harga yang berpatutan. Dipendekkan cerita, kami berkenan dengan hasil kerja kontraktor yang buat renovation kat rumah jiran kami. harga yang ditawarkan pun ok, orang melayu pula tu..alhamdulillah, urusan dipermudahkan olehNya. Ni gambar-gambar sewaktu contruction sedang dijalankan:

Tembok depan rumah

Tembok depan rumah

image

Tembok sebelah tepi

Pandangan dihadapan rumah

Pandangan dihadapan rumah

Tentang pinjaman tadi tu, aku perlu lunaskan dalam tempoh dua tahun. Setahun dah berlalu, kebetulan aku dapat bonus, jadi tanpa berfikir panjang, aku pun keluarkan semua bonus tu dan duit simpanan sikit untuk langsaikan terus baki pinjaman tu. Lepas tu, terus lega rasa hatiku sebab dah takde hutang lagi. Lepas ni, aku nak jual kereta waja aku pulak. Kepada sesiapa yang berminat, boleh contact aku terus, condition kereta masih baik, aku pakai pun hanya untuk pergi kerja saja. InsyaAllah lepas-lepas ni, aku tak nak berhutang lagi kecuali dalam keadaan tertentu.

Hidup ini bukanlah sesempurna sepertimana yang kita sentiasa harapkan. Kadang-kadang, ada benda yang cukup, kadang-kadang ada yang tak cukup, tapi kita perlulah sentiasa bersyukur dengan segala nikmat yang diberikanNya walaupun sebesar zarah. Kalau korang ade duit lebih, cuba-cubalah langsaikan seberapa boleh hutang korang ye, jangan risau..insyaAllah rezeki akan lebih melimpah ruah lepas ni..amin.

Aduhai sedapnya ABC ni..

Sesiapa saja tak boleh tahan dengan kesedapan dan kesejukan minum ABC, betul tak? Dulu masa aku duduk kat Shah Alam, memang tak susah nak cari tempat makan ABC. Paling heaven, makan ABC kat food court seksyen dua, yang dekat dengan pintu masuk Uitm. Kat situ memang sedap giler, harga pun murah rm3.00 sahaja.

So di Johor ni, aku pun mencari-cari juga tempat makan ABC yang boleh dikenang sepanjang zaman, hehe..setelah puas mencari, akhirnya ku temui juga, cewahh.. Bertempat di medan selera bersebelahan dengan Balai Bomba JB, kat situ ada lebih kurang 2-3 gerai ABC. Aku dah cuba makan dua gerai, satu lagi gerai belum sampai seru lagi. Antara dua gerai ni, gerai yang selang satu disebelah gerai kacang pool haji yang berjaya membuatkan aku termimpi-mimpi, hehe.. Ni gambar-gambarnya..

image

image

Amacam? Nampak cam sedapkan? Siap ada dua scoop ais krim lagi tu, bahan-bahan yang ada dalam ABC ni memang banyak, memang tak kedekut lah gerai makcik ni. Harga semangkuk rm3.50..kalau tak cukup, boleh order lagi semangkuk, hehe..tu mentekedarah namanya..makan tak baca bismillah..hehe..tapi sayangnya aku tak snap pulak gambar gerai makcik ni.

Ok nanti korang cubalah ye..

Pengalaman Sakit Mata

Sudah dua minggu aku kene sakit mata, dan dah dua minggu jugalah aku duduk bertapa dirumah kerana diberikan MC oleh doktor. Alkisahnya bermula apabila rakan sepejabat aku kene sakit mata akibat berjangkit daripada anak dia. Anak dia tu pun berjangkit daripada kawan-kawan di taska. Rakan aku ni dah dua minggu juga MC. Nak dijadikan cerita, hari isnin dia datang kerja setelah cuti dua minggu tu lah aku pula yang berjangkit. Mula-mula mata aku merah biasa je, tapi bila dah petang, makin merah, waktu malam pula bertambah merah. Aku fikir-fikir tak boleh jadi ni, kene pegi jumpa doktor juga, jadi bila dah jumpa doktor tu, sahlah aku kene sakit mata..Hmm..nasib badan, tapi nak buat camne, reda jela..

Sepanjang sakit mata ni, memang sakit. Disini aku nak kongsi simtom-simtomnya. Antaranya ialah mata akan mula merah sedikit demi sedikit sehinggalah ia menutupi keseluruhan mata putih kita. Kemudian kita akan rasa seperti ada selaput atau berpasir pada mata. Akhirnya mata kita akan rasa gatal, pada waktu tu lah tangan kita rasa seperti nak garu je mata ni..haaa..itulah simtom-simtom awal sakit mata. Kalau ada simtom seperti itu, cepat-cepat pergi berjumpa doktor. Kemudian doktor dengan baik hatinya akan berikan ubat seperti berikut:

Ubat titis mata

Ubat titis mata

Ubat sapu dibawah mata

Ubat sapu dibawah mata

Ubat titis tu kene titis dua titis setiap dua jam. Jadi kepada yg dah terkena tu kenelah merajinkan diri untuk titis. Ubat sapu pulak perlu di sapu tiga kali sehari di bawah mata. Fuhh yang ni paling mencabar sebab kene tarik kulit bawah mata, kemudian sapu kat bawah mata tu, ngeri nyerr.. Tapi aku cuba juga lah sebab nak baik cepat punya pasal. Selain tu, doktor juga akan bagi pil tahan gatal dan bengkak mata.

Selain daripada makan pil mengikut jadual, korang juga perlu sentiasa bawa tisu ke mana sahaja korang pergi. Ini disebabkan air mata akan sentiasa keluar dan jika tidak di lap, ia akan membentuk tahi mata. Lagi satu, inilah masanya untuk korang bergaya dengan pakai sunglasses walaupun di tempat yang gelap. Macam pergi ke shopping complex, pun kene pakai tau..barulah macho..hehe..

Ok kalau nak cepat baik, aku galakkan korang makan buah betik. Tujuannya adalah untuk menyejukkan mata yang panas tu. Selain tu, boleh juga makan buah limau dengan tujuan untuk menambah vitamin dalam badan untuk melawan bakteria.

Setakat tu sajalah pengalaman yang boleh aku kongsikan. Kepada pesakit mata, anda kene banyaklah bersabar, sakit memang sakit, lebih-lebih lagi waktu rukuk dan sujud, rase macam nak terkeluar je biji mata ni. Lagi satu, kebarangkalian untuk mata sebelah berjangkit pun tinggi. So korang kenelah pandai-pandai jaga kebersihan tangan. Sentiasa basuh tangan dengan sabun.

Kad Kahwin Kitorang..Satu Kenangan

Apabila setiap pasangan yang nak berkahwin, mende yang tak kurang pentingnya yang kene ade mestilah kad jemputan kahwin kan? ada yang sanggup mengeluarkan bajet yang besar semata-mata untuk kad perkahwinannya. Tapi aku tak lah sampai macam tu, biasa2 je, yang penting orang doakan kebahagiaan kami berdua suami isteri dan keluarga, cukup la kan?

Kad perkahwinan kitorang simple je, pada aku jangan bazirkan duit kepada satu mende yang last2 orang akan buang. Nanti lepas kahwin ade banyak lagi mende yang nak guna duit. Aku saje je share kan kad kahwin kitorang kat sini, bukan nak riak, tak lawa pun..hehe..tapi tujuannya supaya nanti bila kitorang dah tua, boleh kenang2 semula zaman mula2 mengorat dulu, kan2..? nanti anak cucu aku pun sengih je bile baca, hehe..aku order kad kahwin ni dengan syarikat kanda dinda je, syarikat glamor gak dalam aktiviti cetakan kad kahwin ni, alhamdulillah mudah je berurusan dengan syarikat ni, harga kad tu pun takdelah mahal, biasa2 je..sekeping RM0.80 je rasenye. kalau tak silap, aku order 1200 keping untuk kitorang berdua. kitorang amik color gold, bersesuaian dengan tema warna baju persandingan kitorang 🙂

  • Rumah pengantin perempuan : 12 Mac 2011
  • Rumah pengantin lelaki : 19 Mac 2011

kad pengantin aku dan husna

Kad kahwin kami berdua

kad pengantin aku

Ini peta ke rumah aku

kad pengantin husna

Ini peta ke rumah isteri aku. Masa aku buat kad ni, masih lagi stesen Mobil, tapi boleh pulak bila dah siap kad ni, stesen Mobil tu dah bertukar jadi Esso. Dah tak pasal2 wife aku kene tampal gambar Esso kat semua kad..sian die. Takpelah, satu kenangan..

Jadi inilah dia kad kahwin kitorang, simple je kan? pakai satu color je, warna gold..I like

Kucingku Tunjuk Perasaan

Pada satu malam, kucing aku yang bernama G.U.D.I.K tetiba jadi tak betol..tunjuk perasaan agaknye. Tah ape yang tak kene sampai kemaruk jadi camni, pening kepala kitorang nak mentafsir ape yang die nak cuba sampaikan. Nak kate makan tak cukup, rasenya dah terlebih cukup, cume adelah kadang2 tu saje je bagi lambat2 sket, saje dengki..keh3x..name je kucing betina, tapi perangai macam jantan. Ni mesti pengaruh rakan2 kejiranan ni, maklumlah..’awek’ cun kat taman kitorang ni..semua berebut nak kan dia..

Macam2 hal ek kucing ni..ish3x..jom tengok video ni:

Haa..itulah dia aksi kejantanannya, badan je kecik, tapi ganas tak hengat..habis kotak tu di gigit nye, pastu dengan bahagianya sepah2 kan pulak..geram tul aku..kotak tu sebenarnye kotak kasut wife aku, baru je beli. Ingat cadang2 nak buang je kotak tu, tapi dah selamat jadi tempat die melepak pulak. Last2 kitorang biar je kotak tu kat ruang tamu, nak tengok sampai tahap mana keganasan boleh berlaku..huhu

gudik

Haa..kan dah kene cekik ngan aku, ngeh3x..

gudik

Amboi2..sedapnye ko landing ye gudik

gudik

Ewah..buat muke comei lak, nak mintak makan la tu

Sedapnya Coconut Shake

Hari cuti minggu yang lepas, kitorang pergi ke KL. Cadangannya wife aku nak belanja beli baju kemeja untuk aku kat Sogo sebab skrg ni ade jualan Year End Sale, tambah2 lagi nak dekat Krismas. Tapi bila dah sampai kat Sogo, pergghh..tengok2 harganya macam mahal je..nama je tengah sale, 50%-70% diskaun, tapi harganya macam lagi mahal dari sebelum sale, macam tak logik je harganya. So, kitorang pun tak jadilah beli kat Sogo. Kitorang decide pergi beli kat Jusco je, lagi berbaloi. Kemeja yang sama brand, tapi lagi murah beli kat Jusco. So, kalau korang nak shopping, berhati2 lah ddalam membuat pilihan sebab pilihan di tangan korang, selamatkan duit korang daripada di tipu (pesanan khidmat masyarakat ini di bawakan khas oleh Cucu Nelayan, hehe..)

Apa ni, tajuk posting Sedapnya Coconut Shake, tapi ni cerita pasal beli baju pulak kan? hehe..tu mukadimah je. Oklah, dipendekkan cerita, pada hari esoknya, aku dan wife bertolak pulang ke rumah mak aku di Melaka. On the way nak ke sana tu, perut dah berbunyi2 nih, lapar giler sebab jam dah pukul 4.30 petang, tapi perut masih belum di isi lagi. Cari punya cari, kitorang terjumpalah gerai yang jual Coconut Shake ni. Gerai ni terletak berdekatan dengan Masjid Alai. Kalau korang datang dari arah bandar melaka, jangan ikut Lebuh AMJ, tapi korang ikut jalan lama, bila dah sampai kat area Alai, pandu slow sikit sebab ia memang tak jauh dari Masjid Alai di sebelah kiri jalan. Kitorang pun singgahlah dan try coconut shake gerai ni. Rasanyaa..pergghh..sedap giler. Aku tak tau macam mana ia di buat, tapi rasanya isi kelapa di kisar dengan ais, campur gula, campur ais krim, itu aje kot. Ni gambar2 nya:

Coconut Shake

Coconut Shake Special (RM2.50 setiap satu)

2012-12-23 17.31.52

Pandangan hadapan gerai Coconut Shake

2012-12-23 17.32.01

Senarai harga minuman

Aku telah minta izin daripada tuan punya gerai untuk amik gambar dan masukkan dalam blog aku. Saje nak promote orang Melayu punyai bisnes, apa salahnya kan? So nanti korang sudi2 kan lah datang gerai makcik ni, minum coconut shake, sedappp..memang berbaloi. Kat sebelah gerai ni ade gerai brother jual burger, itupun sedap jugak tu, tapi aku tak amik pulak gambarnya.

Ok selamat mencuba !!