Proses Terminate Streamyx Ambil Masa 14 Hari?

Aku geram betul dengan perkhidmatan streamyx yang semakin hari semakin lembab. Sejak adanya pakej unifi, aku rase streamyx dah jadi lembap giler mengalahkan kura2. Paling sakit hati, apabila kawan aku cakap, dia pernah buat report pada TM pasal kelembapan internet streamyx nye, tapi nak tau apa jawapan dari TM? Cubalah langgan pakej unifi, mesti laju. Ntah hape2 ntah, bukannye nak setelkan masalah yg orang report, tapi ni boleh pulak die suruh orang tukar pakej lain, pakej yg lebih mahal pulak tu..ntah hape2 ntah..

Aku dah hilang sabar dgn streamyx ni, aku amik pakej 1 MB, bulanan bayar RM110.00, kat rumah kadang2 aku sorang je yg gune internet, itupun slow. Aku cuma buka blog je, bukannye ade download ape2 pun, tgk youtube pun boleh di kira dgn jari je. Last2 aku amik keputusan, terminate je streamyx ni. Skrg aku gune Yes 4G. So far alhamdulillah..laju, aku amik pakej postpaid kuota 4G, bulanan RM68.00.

image

image

Yang menambahkan kegeraman aku sekarang ialah proses terminate streamyx ni ambil masa 14 hari bekerja. Logik tak? Susah sangat ke proses nak terminate ni? Bila aku tanye, orang streamyx yg kat kaunter tu cakap borang termination tu nak kene hantar ke unit mane ntah, pastu diorang akan call kite untuk confirmkan lagi sekali samada betul ke nak terminate? Diorang cakap, nanti takut2 aku berubah fikiran tak jadi terminate ke..ntah hape2 ntah..dah tentu arahlah aku penat2 datang ke kedai streamyx tu waktu rehat tengahari dgn sanggup tak makan sebab nak terminate nye pasal, then dia kate gitu? Dah tentulah aku nak terminate! Pastu aku tanye lagi, hari ni 13hb, so kalau kene tunggu lagi 14 hari, means sampai lebih kurang akhir bulan baru akan terminate. So bil macam mane? Nak tau dia cakap ape? Encik tetap kene bayar bil sampailah akaun streamyx encik di terminate, maknenye, seolah2 aku kene bayar bil untuk tempoh 13 hari + 14 hari (proses termination yg lembap) = 27 hari (sebab die kate bil terakhir akan di prorate).Ini dah seperti aku kene bayar penuh walaupun 14 hari tu bukan salah aku. Ini namanye dah hidden cost, penipu! Cuba bayangkan kalau kite nak pindah ke oversea, then dtg ke kedai nak terminate, tapi die kate proses terminate 14 hari, esok kite dah nak flight, dah takde kat malaysia ni, tapi still kene bayar untuk benda yg kite tak gunakan untuk tempoh 14 hari tu, giler ape! Inilah yang di namakan hidden cost, selagi dia boleh korek duit kite, selagi tu lah die korek.

Aku bukanlah nak pengaruhi korang untuk potong streamyx, tapi nak buat apa kite bayar mahal, tapi servis slow macam hampeh? So fikir2 kan lah..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s