Diciptakan Dari Lego

Aku takjub melihat kebolehan orang yang mencipta mesin Lego ni, saksikan video ni :

Advertisements

Jalan-jalan ke Zoo Johor

Alhamdullillah, kesempatan hujung minggu yang lalu, akhirnya dapat jugak kitorang melawat Zoo Johor. Asalnya nak pegi pagi2, sejuk sikit..tapi terlambat jugak. Sampai2 sana dah pukul 10pg, matahari pun dah nak terik, tapi takpe..hal kecik je tu.

Ok, tentang zoo Johor ni, yuran masuk cumalah RM2.00 bagi dewasa. Dibuka dari jam 8.30pg hingga dot dot dot…aku terlupa pulak waktu tutup nya..hehe.. Pendek kate, aku ngan wife aku berpuas hati dengan lawatan kitorang ke sini. Banyak jugak info yang boleh didapati dari sini, sangat sesuai kalau bawa anak-anak sekali.. memang best. Ok, tanpa membuang masa, jom kite tengok2 gambar menarik yang aku dah amik ni 🙂

Dihadapan pintu masuk utama Zoo Johor

Kaunter tiket

Panorama yang korang akan nampak apabila jejak je kaki ke Zoo Johor

Aikss..sempat lagi posing tu.. mana satu aku nak pegi ni? banyak tul tanda arahnya…

Sekawan keldai tengah makan..nampak tak yang kecik sekali tu? comel kan? hehe

Ini burung ape ye? burung Nuri kot..

Sang Kancil

Korang tau tak ape ni? inilah cimpanzi..nampak tak die tengah buat ape tu? die tengah minum air Coke tu.. senyap2 je layan minum tepi parit..patutlah sihat, hehe..

Pemandangan sebahagian zoo dari atas tangga

Woww..besar betul unta ni..rase macam berada kat padang pasir betul lak

Kura-kura yang comei

Burung merak dari kayangan 😛

Padang tempat sang rusa berlari-larian

Auuummmm !! ini lah harimau belang..sian dier, dok sorang2 dalam sangkar..

Burung Ostrich pun ada !!

Kawanan rusa sedang makan

I’m a Lion King

Ewah2..pandainya diorang posing ek..tak ingat ape nama burung ni, tapi diorang ni selalu ade watak dalam karten

Berjalan-jalan ye ?

Spesis burung kakak tua

Tak ingat lak burung ape ni..tapi rasenye yang hijau tu jantan, yang merah tu betina..ke terbalik ek? hehe

Amacam, menarik tak? besssttt kan..ade banyak lagi gambar, tapi aku tak sempat nak upload. so kepada kawan2, jemputlah datang beramai2 sebab pada aku memang berbaloi sebab dapat menambahkan ilmu pengetahuan kite dan sedikit sebanyak dapat release tension..hehe 🙂

Balik Kampung Atok

Hari tu sempena cuti umum Awal Muharaam, aku dengan wife saje jalan2 balik kampung atok aku kat Tg.Sedili, Johor. Dah lama jugak tak balik tengok atok, last balik masa raya puasa hari tu. Alhamdulillah..atok aku sihat tambahan lagi atok aku dapat motor baru bertayar tiga kat belakang. Sebelum ini, pakai motor lama asyik terjatuh je..atok aku pun umur dah 80 tahun lebih..tapi masih kuat lagi nak gi masjid woo… Tapi peliklah, motor jenis tu asyik jalan ke kiri je handle nya..alignment nye cam bengong2 sket..dah tak pasal2 kene pegang handle tu kuat2 supaya tak ke kiri je..

Rumah atok aku ni tepi pantai je..dalam 50m je jaraknya dengan pantai..dulu masa aku kecik2, asal balik kampung je, wajib mandi kat tepi pantai. Pernah dulu mase umur 4 tahun, aku kene sengat dengan ikan sembilang…kat ibu jari kaki…fuhhh…time tu rase macam nak tercabut je kaki aku ni. Nasib baik atok aku ade kat umah time tu. Dia amik cincin kat jari dia tu, pastu terus tenyeh kat jari kaki aku yang kene sengat tu…alhamdulillah, kurang sikit sakitnya.. ada sakti kot cincin tu.. orang dulu2.. pastu hilang kisah nak mandi lagi. Mak ngan abah terus bawa aku gi klinik pastu, klinik lak jauh time tu..tambah2 kampung aku ni dulu kene naik bot penambang kalo nak ke seberang..sabor jelah..tapi syok jugak..sekarang ni dah tak merasa lagi dah sebab dah ade jambatan..orang yang bawa bot tu pun dah takde lagi dah..

Ni gambar tepi pantai kat area kampung atok aku..Pantai Temalah namanya..mengadap laut cina selatan..cantik tak ? mestilah cantik.. nanti sapa2 teringin nak mandi pantai, datanglah sini..ade chalet baru buat.. tapi aku tak tau lak berapa harganya.. ok 🙂

 

Indahnya Rose Merah

Cantik tak ? ini lah bunga rose merah yang wife aku buat.. sungguh ku tak sangka akan kekreatifan wife aku dalam menggubah bunga. Ni dia belajar dari kawan die kat ofis mase tengah free…cantik gak ek ?

Lepas tu, aku pun mula la terjebak sama, hehe… mase cuti hari tu, kitorang dok buat sama2.. aku mula2 blur jugak macam mane nak buat. tapi tengok wife aku buat, lajuuuu je dok mengelepit…tercabar lakss..so ini lah hasilnya…tadaaa 🙂

Ini lah hasil gabungan gubahan bunga kami, hehe..tapi ni simple je, takde hiasan apa2…patutnye kene ade daun sket2, pastu ade bunga kecik2..tapi tu nantilah.. lepas ni kalau ade masa, boring2..nak buat lagilaa 🙂

Sepetang Bersama Puding Custard

Time petang2, cuaca panas2 camni kalau dapat makan yang sejuk2 kan best ? kebetulan aku pun dah lama tak makan mende ni, lalu aku pun request kat wife aku untuk buatkan Puding Custard.

Ni salah satu favorite aku dari kecik sampailah sekarang ni. Simple je cara2 buatnya, cuma aku je yang malas nak buat..hehe..tau makannnn je..manelah badan tak membulat sekarang ni.. tapi takpe, trademark aku “Makan selagi boleh” hehe 🙂

 

 

Seeedaaaappppnye !!

So, untuk minggu ni, aku boleh dikatekan lepas balik keje je terus buka peti ais cari mende ni..pastu kalo nak sedap lagi, aku campurkan dengan 1 tin buah-buahan campuran yang dah dipotong…ataupn boleh juga dicampur dgn nata de coco..tapi pastikan cari yang ade logo halal sebab banyak yang takde logo halal..makan tu makan jugak, tapi kenela beringat.. tak gitu ?

Resepinye seperti dibawah :

A) Custard
1. 1 cawan tepung custard.aku gunakan brand bird custard.boleh juga gune brand yg lain
2. 4 cawan air
3. 1/2 cawan gula
4. Campurkan semua bahan2 diatas ke dalam periuk.kacau sehingga jadi likat dan kemudian sejukkan.

B) Kuah susu cair
1. 1 tin susu cair
2. 1 cawan air masak
3. 4 sudu besar gula
4. 1 sudu teh esen vanilla
5. Masak semua bahan diatas dgn api yg kecil. Tapi jgn sampai mendidih tau.

So, selamat mencuba ye rakan2.

Nak Jual Proton Waja 1.6 Auto tahun 2001

Kepada sesape yg berminat,aku nak jual kete proton waja aku.

Condition kete :
1. Masih dalam keadaan baik
2. Enjin baru diservis – timing belt baru,minyak enjin baru,kompresor aircond baru,aircond sejuk
3. Full skirting
4. Tayar 2 biji hadapan baru ditukar
5. Original sport rim
6. Interior kemas,cantik. Kusyen depan belakang dibalut dgn Pvc hitam, menawan hati tuu 🙂
7. Handling tip top
8. Steering cantik, separuh kayu,berkilat2 lagi, kalau cuaca panas terik, steering ni maintain tak panas

Lokasi aku di Skudai, Johor.Dibawah ni gambar2 nya :

image

image

image

image

image

image

image

Aku nak jual dgn harga RM19000.00.boleh nego lagilah..aku nak jual sbb dah amik kete lain, lepas tu ade perancangan lain,insyaAllah. So far aku pakai keta ni ok, tak byk ragam. Buat ulang alik ofis je.

Kalau nak tgk dulu,test drive kete ni pun boleh,call atau sms aku 0196423790 Rahman.

Sedapnye Spageti Carbonara

Nyum nyum nyum.. Sedapnyee..ni spageti yg wife aku masak..kali ni wife aku masak spageti carbonara..

Simple je reseipinya..hanya gunakan :

  • sos prego carbonara (1 tin boleh dapat untuk 3-4 orang makan)
  • dicampur dgn sosej (potong dadu/hiris nipis)
  • nugget ayam (potong dadu/hiris nipis)
  • sedikit lada hitam yg ditumbuk halus
  • 2 ulas bawang merah & 3 ulas bawang putih
  • 1/2 sudu kecil garam (optional)
  • 1/2 sudu kecil gula (optional)

image

Rase spageti carbonara ni lebih pure, natural dan sederhana..sesuai dimakan pada bile2 mase..cewah promote pulak..

Nanti korang cuba la masak dirumah ye 🙂

Cawan Milo Klasik

image

Ahaa ni die cawan milo klasik koleksi aku..nampak cam klasik ke? Hehe..cawan ni dapat free masa aku beli pek milo baru2 ni.ok gak ek kalo dibuat koleksi..setakat ni aku dah ade design tahun 1970 dgn 1990..

image

Milo design tahun 1970

image

Milo design tahun 1990

Nanti nak kumpul lg la 🙂

Cara Mudah Untuk Daftar Haji

Alhamdulillah…hari ni, aku ngn wife aku dah selamat mendaftar untuk pergi menunaikan haji. Al-kisahnye sejak dari minggu lepas lagi dah plan nak daftar, tapi ade je halangannye…semalam pulak, tabung haji offline…huhu kaciwa sekejap kitorang. Kalo nak diikutkan tarikh yang diorang bagi, kitorang dijadualkan pegi haji pada tahun 2054…huuu..lamaaaaannyyerrrr… kire punye kire…time tu umur aku dah ngam ngam 70 tahun daaa…harap2 dapatlah pegi sane awal sikit..

So kat sini aku nak share cara-cara untuk register untuk tunaikan haji, mudah-mudahan dapat dimanfaatkan :

Keperluan :

i) 1 salinan IC

ii) Buku bank tabung haji (bagi sesiapa yang belum ada akaun tabung haji, kenela buka akaun dulu ye)

iii) Perlu ada RM1300.00 dalam akaun tabung haji. Tapi jika sesape yang takde duit sebanyak tu macam aku ni, korang jangan risau. Kerajaan dah bantu kite dengan membenarkan kita gunakan duit dari Akaun II dalam KWSP untuk mendaftar. Caranya hanya perlu bawa bersama penyata kwsp bagi tahun yang terkini semasa nak register, senang je kan? Tapi korang jangan salah anggap pulak, duit dalam akaun II tu sebenarnya tak perlu dikeluarkan pun. Tabung haji cuma perlukan penyata tu sebagai bukti yang kita ada duit untuk daftar haji.

iv) Kemudian bolehla terus pegi ke mane2 kaunter tabung haji yang berdekatan. Kalau takde, bank rakyat pun boleh sebab diorang dah dilantik sebagai agen yang menguruskan pendaftaran haji.

v) Selesai 🙂

So, kepada korang semua, cepat2lah daftar ye.. mende baik, tak elok dilambat2kan.. ni kan sebahagian daripada rukun Islam kita yang kelima