Cucunelayan Telah Berpindah

Rasanya dah agak lame saya menyepi di laman blog ini..

Sebabnye mungkin agak sibuk bekerja. Tapi dalam kesibukan bekerja itu juga, alhamdulillah saya sempat juga mencapai impian saya untuk mempunyai website sendiri. Dengan ini, sukacita saya ingin maklumkan bahawa blog ini akan berpindah ke website yang baru iaitu:

Cucunelayan.com

http://www.cucunelayan.com

Maka dengan ini, secara rasminya semua artikel-artikel saya akan di post di website baru sahaja. Manakala blog ini pula masih lagi beroperasi seperti biasa tetapi tiada post baru yang akan di buat.

Saya harap kepada para pembaca bolehlah teruskan membaca dan melawat di website baru saya di http://www.cucunelayan.com

Terima kasih di atas sokongan anda semua!

Advertisements

Perkhidmatan Google Reader Akan Di Tamatkan

Baru2 ni, pihak Google telah mengeluarkan kenyataan bahawa perkhidmatan Google Reader akan di tamatkan bermula pada 1 Julai 2013. Berikut ialah kenyataan rasmi daripada Google:

Google Reader

“We launched Google Reader in 2005 in an effort to make it easy for people to discover and keep tabs on their favorite websites. While the product has a loyal following, over the years usage has declined. So, on July 1, 2013, we will retire Google Reader. Users and developers interested in RSS alternatives can export their data, including their subscriptions, with Google Takeout over the course of the next four months.”

Sedih bila dengar pengumuman ini sebab perkhidmatan Google Reader amat berguna dalam menyampaikan maklumat dengan pantas dan mudah. Walaupun aku bukanlah pengguna tegar Google Reader, tapi sekali sekala aku guna juga, banyak website, artikel yang aku feed gunakan reader ni.

image

So sekarang ni, kepada pengguna2 Google Reader, anda perlulah mencari alternatif lain selain daripada Google Reader contohnye aplikasi Feedly, Pulse, Flipboard. Sebenarnya ade banyak alternatif, tapi kebanyakannye tak boleh lawan Google Reader dan mungkin ade yang kene bayar @ tidak free!

Ini membuatkan aku berfikir bahawa teknologi bukanlah milik kita sepenuhnya..

Slap Chop – Memudahkan Persediaan Masakan Wanita

Baru2 ni, wife aku ade beli satu benda ni yang aku rase amat berguna untuk para wanita terutama ibu2 dalam memudahkan tugasan memasak di dapur iaitu Slap Chop! Jadi aku nak share dengan korang semua, mudah2han dapat membantu..jadi ape mende Slap Chop ni ek?

Slap chop

Slap chop

Slap chop

Slap chop

Secara ringkasnye Slap Chop ni berfungsi untuk memotong atau menghancurkan apa sahaja bahan2 masakan seperti bawang, buah, cili, tomato, serai dan apa sahaja yang di fikirkan perlu sebagai bahan masakan. Kerja2 memotong dan menghiris bawang yang dulunye mengambil masa 10 minit (contoh je..), tapi dengan Slap Chop hanya mengambil masa beberapa saat untuk siap di potong, woww hebat tul! Kalau tak percaya, jom tengok video ni:

So amacam? Menarik tak? Abis semua bahan2 tu di chop nye. Korang boleh beli di lazada.com.my. Sekarang ni tengah ade promotion. Selamat mencuba!

Proses Terminate Streamyx Ambil Masa 14 Hari?

Aku geram betul dengan perkhidmatan streamyx yang semakin hari semakin lembab. Sejak adanya pakej unifi, aku rase streamyx dah jadi lembap giler mengalahkan kura2. Paling sakit hati, apabila kawan aku cakap, dia pernah buat report pada TM pasal kelembapan internet streamyx nye, tapi nak tau apa jawapan dari TM? Cubalah langgan pakej unifi, mesti laju. Ntah hape2 ntah, bukannye nak setelkan masalah yg orang report, tapi ni boleh pulak die suruh orang tukar pakej lain, pakej yg lebih mahal pulak tu..ntah hape2 ntah..

Aku dah hilang sabar dgn streamyx ni, aku amik pakej 1 MB, bulanan bayar RM110.00, kat rumah kadang2 aku sorang je yg gune internet, itupun slow. Aku cuma buka blog je, bukannye ade download ape2 pun, tgk youtube pun boleh di kira dgn jari je. Last2 aku amik keputusan, terminate je streamyx ni. Skrg aku gune Yes 4G. So far alhamdulillah..laju, aku amik pakej postpaid kuota 4G, bulanan RM68.00.

image

image

Yang menambahkan kegeraman aku sekarang ialah proses terminate streamyx ni ambil masa 14 hari bekerja. Logik tak? Susah sangat ke proses nak terminate ni? Bila aku tanye, orang streamyx yg kat kaunter tu cakap borang termination tu nak kene hantar ke unit mane ntah, pastu diorang akan call kite untuk confirmkan lagi sekali samada betul ke nak terminate? Diorang cakap, nanti takut2 aku berubah fikiran tak jadi terminate ke..ntah hape2 ntah..dah tentu arahlah aku penat2 datang ke kedai streamyx tu waktu rehat tengahari dgn sanggup tak makan sebab nak terminate nye pasal, then dia kate gitu? Dah tentulah aku nak terminate! Pastu aku tanye lagi, hari ni 13hb, so kalau kene tunggu lagi 14 hari, means sampai lebih kurang akhir bulan baru akan terminate. So bil macam mane? Nak tau dia cakap ape? Encik tetap kene bayar bil sampailah akaun streamyx encik di terminate, maknenye, seolah2 aku kene bayar bil untuk tempoh 13 hari + 14 hari (proses termination yg lembap) = 27 hari (sebab die kate bil terakhir akan di prorate).Ini dah seperti aku kene bayar penuh walaupun 14 hari tu bukan salah aku. Ini namanye dah hidden cost, penipu! Cuba bayangkan kalau kite nak pindah ke oversea, then dtg ke kedai nak terminate, tapi die kate proses terminate 14 hari, esok kite dah nak flight, dah takde kat malaysia ni, tapi still kene bayar untuk benda yg kite tak gunakan untuk tempoh 14 hari tu, giler ape! Inilah yang di namakan hidden cost, selagi dia boleh korek duit kite, selagi tu lah die korek.

Aku bukanlah nak pengaruhi korang untuk potong streamyx, tapi nak buat apa kite bayar mahal, tapi servis slow macam hampeh? So fikir2 kan lah..

Ramainya Yang Mengaku Sultan Sulu

Rasanye ini kali kedua aku baca ade lagi rakyat Filipina yang mengaku dirinya sebagai sultan..haisshh..berapa banyak sultan daa korang ni..cubalah bawa bincang2 dulu sebelum nak mengaku tu..buat kecoh je diorang ni..dahlah masuk negara kita sesuka hati je..pastu buat hal, tak reti berterima kasih langsung.. Teriba hangin pulak kan..yelah..aku sebagai rakyat Malaysia, memang rasa geram, sakit hati sangat dengan penceroboh ni..opss, sekarang ni diorang dah di gelar PENGGANAS!

Berikut ialah laporan akhbar dari Kosmo yang aku copy paste mengenai pengakuan seorang lagi sultan..yolatuhhh..poodahhh!

Jamalul kiram III

Jamalul kiram III

MANILA, Filipina – Seorang lagi Sultan Sulu tampil dengan beberapa wakilnya menyatakan bahawa beliau merupakan pewaris takhta Kesultanan Sulu yang sebenar.

Beberapa wakil Datuk Abinasser Sultan Badaruddin D. Mohammad Bataraza kelmarin mendakwa beliau ialah Sultan Sulu sebenar kerana berasal daripada keturunan isteri pertama Sultan Sulu, Jamalul Alam.

Menurut dokumen yang ditunjukkan kepada laman berita Inquirer, wakil-wakil Badaruddin cuba menyakinkan Presiden Filipina, Benigno Aquino III supaya mengiktiraf dirinya sebagai Sultan Sulu sejak 25 Julai 2012.

Pada 24 Oktober 2012, mereka turut menulis surat kepada Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Ban Ki-moon untuk meminta bantuannya bagi tujuan yang sama.

Seorang bekas koresponden Inquirer yang menjadi jurucakap lelaki berusia 74 tahun itu Arturo Sampana berkata, Badaruddin ialah anak keempat daripada lima orang anak Puteri Aishah Almarhum dan Datuk Mohammad Bataraza.

Ibunya, Aishah merupakan anak perempuan Puteri Sharifah Zainab atau Puteri Indok iaitu isteri Sultan Sulu, Badaruddin II yang memerintah dari 1881 hingga 1884.

Katanya, Badaruddin II ialah pengganti Sultan Jamalul Alam. Apabila beliau meninggal dunia dipercayai akibat diracun, keluarganya termasuk Aishah keluar dari istana untuk menyembunyikan diri.

Jamalul Kiram II yang ibunya merupakan isteri kedua Sultan Jamalul Alam pula menggantikan Badaruddin II sebagai pemerintah Sulu seterusnya.

Sampana memberitahu, Jamalul Kiram III yang mendakwa dirinya Sultan Sulu berasal daripada keturunan isteri kedua Jamalul Alam.

“Menurut adat keluarga diraja Sulu, hak sebagai pewaris takhta terlebih dalu diberikan kepada keturunan isteri pertama sultan yang memerintah,” kata Sampana.

Pada 12 Februari lalu, adik Kiram III, Raja Muda Azzimudie Kiram membawa sejumlah pengikut bersenjata memasuki Sabah untuk menuntut negeri di Malaysia Timur itu sebagai milik Kesultanan Sulu. – Agensi

Pengalaman Mengecat Tembok Pagar Rumah

Citernye bermula dari tahun lepas lagi, aku dan wife upah orang untuk buat tembok pagar rumah kami. Alhamdulillah, tembok tersebut siap sepenuhnya pada bulan Feb 2012, walaupun terlewat sikit dari plan asal di sebabkan masalah cuaca, tapi takpe, asalkan aku berpuas hati dengan hasil kerjanya. Baru aku tau, rupa2nya keje construction ni banyak bergantung pada keadaan cuaca, lain daripada keje didalam ofis yang masih boleh bersukaria buat keje walaupun hari hujan, bersyukurnya aku..alhamdulillah

Berbalik kepada asal, aku nak citerkan pengalaman aku mengecat tembok pagar rumah. Keputusan untuk aku mengecat sendiri kerana upah mengecat adalah mahal jika minta bantuan kontraktor yang buat, sebanyak RM1200.00. Selepas aku buat kira2, aku rasa cat sendiri lagi murah. Aku hanya mula mengecat selepas 4 bulan tembok tu siap. Tujuannya adalah kerana nak pastikan simen tembok tu betul2 kering terutamanya sebelah dalam. Tapi tak boleh di biarkan terlalu lama tanpa cat, nanti boleh naik kulat pulak, range 3-4 bulan tu kira oklah..

Dalam pada masa tu, aku pun sibuk lah duk survey cari cat2 yang kualitinye ok, harga pun ok. Untuk pengetahuan, walaupun kita biasa dengar kat iklan tv mengatakan cat sekian2 tahan 10 tahun, 15 tahun la, tapi kalau salah teknik mengecat pun tak guna jugak. Untuk mengecat, ada beberapa peringkat. Pertama sekali perlulah bersihkan dulu tempat yang kita nak mengecat tu dari kotoran habuk, gunakan penyapu pun dah cukup. Kedua, kikis kotoran atau simen2 yang mungkin terlebih atau menggerutu dengan menggunakan scrapper. Ketiga, gunakan cat asas atau cat undercoat sebagai cat lapisan yang pertama. Cat undercoat ni ada dua jenis iaitu oil base dan water base. Untuk cat luar rumah atau outdoor, aku cadangkan gunakan oil base, sebab ia lebih lasak dan tahan dari cuaca hujan dan panas. Manakala waterbase lebih sesuai untuk cat dalam rumah atau indoor. Satu tips, untuk cat outdoor, tambahkan sikit air kira2 10% daripada kuantiti cat. Semasa mengecat undercoat, tidak perlu cat terlalu tebal, hanya cat nipis2 je. Langkah ke empat, pastikan cat undercoat betul2 kering, kemudian barulah boleh mengecat dengan cat warna pilihan masing2.

Bagi cat undercoat, aku beli brand HCI Nippon Paint, oil base 20 liter. Harga dalam RM160.00. Untuk cat warna pula, aku beli cat brand Nippon (peach color) dan brand Jotun (maroon color), harga aku dah tak ingat lak, tapi seingat aku mahal sikit dari brand2 yang lain, tapi takpe asalkan tahan lama, so aku tak payah cat 2-3 kali. Aku pilih Nippon dan Jotun sebab kualitinya bagus. Untuk memudahkan kerja2 mengecat, penggunaan berus cat pun memainkan peranan penting. Aku cadangkan gunakan berus yang tebal, jadi kita dapat mengecat lebih banyak tempat sebab cat dah tersimpan pada berus. Selepas tu kalau boleh belilah topi untuk tahan terik matahari dan untuk elakkan jadi sun burn macam aku, hehe..

Kat bawah ni gambar2 kenangan aku mengecat tembok rumah, kalau tak silap aku ambil masa sebulan untuk siap mengecat, sebab buat hanya pada hari sabtu dan ahad, pulak tu kadang2 hari hujan, mendung dan cuaca lembap.

Cat undercoat

Cat undercoat

Fuh..lengkap dengan topi, stonganlagi tu..

Fuh..lengkap dengan topi, stonganlagi tu..

Bergaya..hehe

Bergaya..hehe


Selesai cat undercoat

Selesai cat undercoat

Jadi itulah sahaja pengalaman dan tips untuk mengecat rumah. Aku harap cat tembok pagar rumah aku ni boleh tahan at least 5-6 tahun, kalau lebih lama lebih bagus. Ok selamat mengecat!

Tenangnya Hati Apabila Hutang Langsai

image

Sekarang ni hatiku rasa sangat lapang, kerana telah melangsaikan hutang yang membelenggu diriku selama setahun. Sebenarnya hutang tu adalah pinjaman peribadi yang aku buat untuk bina tembok rumah aku ni. Rumah aku adalah rumah corner lot, rumah murah takde pagar..bila dah berkeluarga ni, kenelah fikirkan keselamatan. Lagipun lambat laun nak kene buat jugak kan? so sebelum harga barang binaan jadi lebih mahal, lebih baik buat sekarang kan?

Pernah dulu kawan wife aku kate rumah aku macam rumah mat saleh, sebab takde tembok, fuhh..menghiris kalbu betul. Lalu aku pun berbincang dengan isteri aku tentang projek mega yang bakal di buat ni. Setelah mencapai kata sepakat, aku pinjam daripada bank rakyat ditambah dengan bantuan daripada kewangan simpanan isteri aku yang tersayang. Proses pinjaman berjalan dengan lancar, selepas lebih kurang dua minggu, permohonan pun diluluskan. Tetapi sebelum tu, kami dah survey untuk cari kontraktor yang sudi membina tembok rumah kami ni pada harga yang berpatutan. Dipendekkan cerita, kami berkenan dengan hasil kerja kontraktor yang buat renovation kat rumah jiran kami. harga yang ditawarkan pun ok, orang melayu pula tu..alhamdulillah, urusan dipermudahkan olehNya. Ni gambar-gambar sewaktu contruction sedang dijalankan:

Tembok depan rumah

Tembok depan rumah

image

Tembok sebelah tepi

Pandangan dihadapan rumah

Pandangan dihadapan rumah

Tentang pinjaman tadi tu, aku perlu lunaskan dalam tempoh dua tahun. Setahun dah berlalu, kebetulan aku dapat bonus, jadi tanpa berfikir panjang, aku pun keluarkan semua bonus tu dan duit simpanan sikit untuk langsaikan terus baki pinjaman tu. Lepas tu, terus lega rasa hatiku sebab dah takde hutang lagi. Lepas ni, aku nak jual kereta waja aku pulak. Kepada sesiapa yang berminat, boleh contact aku terus, condition kereta masih baik, aku pakai pun hanya untuk pergi kerja saja. InsyaAllah lepas-lepas ni, aku tak nak berhutang lagi kecuali dalam keadaan tertentu.

Hidup ini bukanlah sesempurna sepertimana yang kita sentiasa harapkan. Kadang-kadang, ada benda yang cukup, kadang-kadang ada yang tak cukup, tapi kita perlulah sentiasa bersyukur dengan segala nikmat yang diberikanNya walaupun sebesar zarah. Kalau korang ade duit lebih, cuba-cubalah langsaikan seberapa boleh hutang korang ye, jangan risau..insyaAllah rezeki akan lebih melimpah ruah lepas ni..amin.

Kad Kahwin Kitorang..Satu Kenangan

Apabila setiap pasangan yang nak berkahwin, mende yang tak kurang pentingnya yang kene ade mestilah kad jemputan kahwin kan? ada yang sanggup mengeluarkan bajet yang besar semata-mata untuk kad perkahwinannya. Tapi aku tak lah sampai macam tu, biasa2 je, yang penting orang doakan kebahagiaan kami berdua suami isteri dan keluarga, cukup la kan?

Kad perkahwinan kitorang simple je, pada aku jangan bazirkan duit kepada satu mende yang last2 orang akan buang. Nanti lepas kahwin ade banyak lagi mende yang nak guna duit. Aku saje je share kan kad kahwin kitorang kat sini, bukan nak riak, tak lawa pun..hehe..tapi tujuannya supaya nanti bila kitorang dah tua, boleh kenang2 semula zaman mula2 mengorat dulu, kan2..? nanti anak cucu aku pun sengih je bile baca, hehe..aku order kad kahwin ni dengan syarikat kanda dinda je, syarikat glamor gak dalam aktiviti cetakan kad kahwin ni, alhamdulillah mudah je berurusan dengan syarikat ni, harga kad tu pun takdelah mahal, biasa2 je..sekeping RM0.80 je rasenye. kalau tak silap, aku order 1200 keping untuk kitorang berdua. kitorang amik color gold, bersesuaian dengan tema warna baju persandingan kitorang 🙂

  • Rumah pengantin perempuan : 12 Mac 2011
  • Rumah pengantin lelaki : 19 Mac 2011

kad pengantin aku dan husna

Kad kahwin kami berdua

kad pengantin aku

Ini peta ke rumah aku

kad pengantin husna

Ini peta ke rumah isteri aku. Masa aku buat kad ni, masih lagi stesen Mobil, tapi boleh pulak bila dah siap kad ni, stesen Mobil tu dah bertukar jadi Esso. Dah tak pasal2 wife aku kene tampal gambar Esso kat semua kad..sian die. Takpelah, satu kenangan..

Jadi inilah dia kad kahwin kitorang, simple je kan? pakai satu color je, warna gold..I like

Kucingku Tunjuk Perasaan

Pada satu malam, kucing aku yang bernama G.U.D.I.K tetiba jadi tak betol..tunjuk perasaan agaknye. Tah ape yang tak kene sampai kemaruk jadi camni, pening kepala kitorang nak mentafsir ape yang die nak cuba sampaikan. Nak kate makan tak cukup, rasenya dah terlebih cukup, cume adelah kadang2 tu saje je bagi lambat2 sket, saje dengki..keh3x..name je kucing betina, tapi perangai macam jantan. Ni mesti pengaruh rakan2 kejiranan ni, maklumlah..’awek’ cun kat taman kitorang ni..semua berebut nak kan dia..

Macam2 hal ek kucing ni..ish3x..jom tengok video ni:

Haa..itulah dia aksi kejantanannya, badan je kecik, tapi ganas tak hengat..habis kotak tu di gigit nye, pastu dengan bahagianya sepah2 kan pulak..geram tul aku..kotak tu sebenarnye kotak kasut wife aku, baru je beli. Ingat cadang2 nak buang je kotak tu, tapi dah selamat jadi tempat die melepak pulak. Last2 kitorang biar je kotak tu kat ruang tamu, nak tengok sampai tahap mana keganasan boleh berlaku..huhu

gudik

Haa..kan dah kene cekik ngan aku, ngeh3x..

gudik

Amboi2..sedapnye ko landing ye gudik

gudik

Ewah..buat muke comei lak, nak mintak makan la tu

Design Hyundai i10

Dah lama rasanya aku tak buat design. Masa aku muda2 dulu, aku bercita2 nak jadi Graphic Designer sebab aku suka sangat buat multimedia. Ada masa terluang je, aku akan buat apa2 design atau pun buat animation montaj gune Macromedia Flash (skrg dah jadi Adobe Flash). Sampaikan satu masa dulu, aku sempat bekerja part time buat design paper bag, banner, website, kad hari raya dan macam2 lagi. Tapi sekarang ni, dah takde masa nak buat semua tu sebab nak design ni memerlukan kesabaran sebab ia agak cerewet, lepas tu hati kene tenang sebab nak cari idea.

Tapi baru2 ni, pejabat aku ade buat Hari Keluarga dan aku ni ditugaskan untuk mencari sponsor dengan menjual ruangan iklan yang akan di cetak didalam buku aturcara program Hari Keluarga tu. Jadi, alkisahnya aku pun pergilah cari sponsor. Aku pegi jumpa salesman kereta wife aku untuk promote program ni dan jual ruangan iklan ni. Dia pun setuju nak iklankan dia punya iklan kereta sebab nanti dia jugak yang boleh dapat customer sebab bilangan peserta Hari Keluarga ni dalam sekitar 480 orang termasuk kanak-kanak. Tapi dia suruh aku desgin kan iklannya. Hm..aku dah lah tengah sibuk time tu, nak kuar cari sponsor lagi, keje2 kat pejabat pun tak settle lagi. Tapi takpe, aku terima je sebab dah terdesak nak kan duit dia kan? hehe..jadi aku pun duduk lah bertapa malam2 siapkan design iklan kereta dia ni haa..maka jadilah sebegini:

hyundai i10 vRahman

Hyundai i10 1.25 Kappa

Jadi inilah hasil kerja tangan aku setelah bertungkus lumus memikirkan apakah konsep, warna, susun atur dan wording yang sesuai untuk iklan kereta ni. Aku gunakan perisian Adobe Photoshop 7.0 (version lama sebab version tu je yang aku ade, skrg ni aku rase dah version Adobe Photoshop CS5 kot). Alhamdulillah, salesman tu pun berpuas hati dengan design ni dan terus bersetuju, lega rasanya sebab tak payah nak edit2 lagi. Aku kurang gemar sikit kalau kene edit2 lagi ni, rasa macam…eeeiiii…malassss, hehe..

So korang pun dah tengok iklan kereta ni kan? Kalau ada sape2 berminat nak beli kereta ni, boleh contact aku ye di talian 019-6423790 atau sms je, insyaAllah aku akan jawab (tetiba aku pulak yang jadi salesman kan? hehe..sambil2 wat part time la kan..). Sedikit info pasal kereta ni:

  • jimat minyak (1 fuel bar = RM5.00, boleh jalan dalam 40-50km, bergantung kepada cara pemanduan. Full tank = 12 fuel bar = RM60.00)
  • enjin ada dua jenis: 1.1cc atau 1.25cc
  • enjin sangat senyap
  • masa aku beli dulu, ade dapat free gift LCD TV bernilai RM3000.00, tapi sekarang ni aku tak pasti dapat free gift apa
  • senang parking sebab kecik, so sesuai untuk orang perempuan, orang laki pun boleh pakai (macam aku :P)
  • ade DVD player, USB port, Dual Airbag, ABS, reverse sensor
  • 5 tahun warranty atau 300,000km (yang mana satu datang dulu)
  • 3 tahun free service atau 60,000km (yang mana satu datang dulu) – yang ni tengah promosi sebab masa aku beli dulu cuma free 2x service je.

Pendek kate, kereta ni memang bagus, sangat praktikal sebab jimat minyak tambah2 lagi kalau orang yang selalu travel tapi mementingkan penjimatan minyak, design pun cantik, comel.

Ok jangan lupa contact aku ye kalau2 korang berhajat nak beli kereta ni 🙂